Ekonomi

“Enflasyon muhasebesinin 2024’ten itibaren vergi etkisi olacak”

Bloomberg HT’ye konuk olan BDO Türkiye Ortağı Emrah Akın, enflasyon muhasebesinin kimi ve nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

Emrah Akın konuşmasında, işletmelerin enflasyon düzeltmesi konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, Türkiye’de son iki yılda yüzde 85’in üzerinde yüksek enflasyon oranının ardından enflasyon muhasebesinin yıl sonundan itibaren yeniden uygulanacağını duyurdu. yaklaşık 20 yıl.

2021 yılı itibarıyla enflasyon muhasebesi kurallarına uyulduğunu belirten Akın, “Son 3 döneme ait fiyat endeksinin 100’de 100’den fazla artması durumunda diğer bir şart da cari dönemde yüzde 10’dan fazla artmasıdır. yani bu iki koşulun bir arada oluşması durumunda işletme bilançolarının enflasyona göre ayarlanması gerekmektedir. 2021 yılında bunu başardık ama piyasa buna hazır olmadığı için bilançoların enflasyon düzeltmelerini 2023 sonuna erteledik.” söz konusu.

“Bankalar ve finans kurumları enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenebilir”

Akın, bu düzenlemenin 2023 ve takip eden yıllar için otomatik olarak uygulanacağını kaydederek, enflasyon muhasebesinin, bilançonun varlık ve yükümlülüklerini aynı anda etkileyen bir düzeltme süreci gerektirdiğini vurguladı. Akın, değerlendirmesine şöyle devam etti.

“Parasal olmayan varlıklara baktığımızda parasal olmayan varlıklarınızın düşük olması giderlerinizi artırıyor çünkü enflasyon düzeltmesi hem varlık hem de yükümlülük üzerinden yapılıyor. Enflasyon düzeltmesi bankalar ve finans sektörü için gider tarafını bir miktar güçlendirecektir. Bu ne anlama gelir? Bu, vergi matrahınızın daha düşük olacağı ve daha az vergi ödemek zorunda kalacağınız anlamına gelir. “Bir şirketin güçlü parasal olmayan varlıkları varsa, bu sizin gelir yönünüzü artıracaktır.”

“Enflasyon muhasebesinin özsermayesi güçlü olmayan şirketler üzerinde ciddi bir vergi etkisi olacaktır.”

Akın, konuşmasında, enflasyon düzeltmesinin 2023 sonu itibarıyla vergi mükelleflerine herhangi bir etkisinin olmayacağını söyleyerek, düzeltmenin 2024 yılı itibarıyla vergisel bir etkisi olacağının altını çizdi.

Enflasyon muhasebesinin özsermayesi güçlü olmayan şirketler üzerinde önemli bir vergi etkisi yaratacağını belirten Akın, “1,1 milyon kurumlar vergisi mükellefimizin yüzde 90’ının özsermaye yapısının borçlara göre daha zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Enflasyon ayarlamasından işletmelerimizin neredeyse tamamının olumsuz etkilenmesi ihtimali var. “Yasa değişikliği olmadan enflasyon düzeltmesinin ertelenmesi mümkün değil” dedi.

haber-bandirma.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu