Sağlık

Dünya Doktorları: Deprem Sonrası Bulaşıcı Hastalıkların ve Salgın Hastalıkların Önlenmesi İçin Sağlık Önlemleri Artırılmalı

10 ili etkileyen depremlerin ardından Dünya Doktorları, deprem sonrası ortaya çıkan bulaşıcı hastalık ve salgın hastalıkların önlenmesi için sağlık tedbirlerinin artırılması çağrısında bulundu. Dünya Tabipler Birliği Başkanı Hakan Alım, “Kalabalık yaşam koşulları, uyuz, kızamık, tetanoz ve ishal gibi bulaşıcılığı yüksek hastalıkların bulaşma riskini artırıyor” dedi.

Türkiye’yi derinden sarsan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 44 bin 218’e yükseldi. Etkilenen bölgelerde ikincil tehlike bulaşıcı hastalıklar ve salgın hastalıklar. Hakan Alım, başlatılan sağlık ve hijyen önlemlerinin yetersiz olduğunu belirterek, “Uzmanlar, bulaşıcı hastalıkların arttığını ve ciddi önlemler alınmazsa salgınlara neden olabileceğini söylüyor.”

Kuduz ve Uyuz Olaylarını Görmek Pandemik Pandemiye Yol Açar

Depremden etkilenen toplam insan sayısının önemli ölçüde artması bekleniyor. Hakan Alım yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde kuduz ve uyuz vakalarının görülmesinin salgın endişesi yarattığını belirterek, “Özellikle tuvalet, banyo, temiz su ihtiyacı ve çadırlardaki kalabalık yaşam koşulları, son derece bulaşıcı olan kuduzun bulaşma riskini artırıyor. Uyuz, kızamık, tetanoz ve ishal gibi hastalıklar.Enkazın neden olduğu asbest ve toz, bölgedeki herkes tarafından solunur ve solunum yolu hastalıkları için önemli bir tehdit oluşturur.Ancak uzmanlar, etkilenen bölgelerde kuduz salgını telaşına dikkat çekiyor. Bu tür bulaşıcı hastalıklar, depremi takip eden ilk 4 günden 4 haftaya kadar sürebilen bir süreçte ortaya çıkabilmekte ve hızlı bir şekilde etkili önlemler alınmazsa çok hızlı bir şekilde salgın hastalığa dönüşebilmektedir.

Temiz Suya Erişim Sorununun Bir An Önce Çözülmesi Gerekiyor

Sağlık Bakanlığı, salgın riskine karşı depremden etkilenen bölgelerde gezici eczanelerin faaliyete geçtiğini, tetanoz ve kuduz gibi kritik aşıların gönderildiğini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü ise 14 Şubat’ta yerel ekiplere destek için 22 acil sağlık ekibi göndererek Sağlık Bakanlığı’nın yanında yer aldığını duyurdu. Hakan Alım, “Dünya Doktorları olarak alınan tedbirleri memnuniyetle karşılıyor, kamu otoritelerini ve uluslararası toplumu, depremin etkilediği toplam alanı göz önünde bulundurarak başta aşı ve gerekli ilaçların temini olmak üzere bu tedbirleri yoğunlaştırmaya çağırıyoruz. alan ve salgınların yayılma hızı.” Sıhhi dezenfeksiyon önlemlerinin azami titizlikle alınması, bölgeye daha fazla tuvalet ve duş sağlanması ve temiz suya erişim sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydeden Alım, “Koruyucu dağıtma esastır. maske ve uyuz gibi hastalıkların tedavisi için ilaçlar bölgedeki tüm çadırlara dağıtıldı. Doctors of the World ayrıca uluslararası toplumu ve STK’ları mali destek ve tıbbi/sağlık ürünleri sağlayarak bu önlemlerin kapasitelerini artırmaya çağırıyor.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

sariyahsi-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çubuk Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu